Despre bataie. Si bataie de joc.

Draga redactie,

Sunt deja patru zile de cand am aflat ca ‘Romanii isi mai pot bate nevestele pana in toamna‘.

Recunosc, am intrat in fiecare zi pe site-ul ziarului asteptandu-ma sa nu mai gasesc acelasi titlu. Parca si vedeam o nota de subsol in care v-ati fi explicat decizia editoriala. Poate si cu scuzele de rigoare? Cum ca va asumati ca v-ati ofensat cititorii si mai grav, si neintentionat fireste, poate ca le-ati facut (mai) rau la zeci de mii de femei abuzate de partenerii lor?  Am fost tare debusolata sa vad ca nu v-ati sinchisit nici de comentariile cititorilor. Nici de cele de pe Facebook. E drept ca v-am tot adus cu totii vizualizari, asa ca nu exista publicitate proasta, doar publicitate, nu?

Pana la urma, vreti doar sa va vindeti ziarul, sunt vremuri grele si credeti-ma, o stiu prea bine. Asa ca haideti, ca facem altfel – eu chiar o sa aleg de data asta sa va inteleg, am fost furioasa pe dumneavoastra, dar sunt sigura ca there’s method in your madness.

Asadar, sa ne imaginam procesul creativ.

Aveti doua jurnaliste care urmeaza sa scrie despre o initiativa onorabila de a grabi eliberarea unui ordin de restrictie impotriva agresorului: in loc de 72 de ore sa se faca in mai putin de 24 de ore. Imi imaginez ca jurnalistele nu au avut nevoie sa duca multa munca de lamurire de ce e subiectul asta atat de important, nu?

Sunt sigura ca au tot mentionat cum ca suntem pe locul 1 in UE la numarul de cazuri raportate de violenta in familie, nemaipomenind de cele ramase intre patru pereti. Ah, parca o si vad pe una dintre autoare mentionand chiar statistici recente: ‘avem aici niste date din primele sase luni ale lui 2016. Cica au fost facute 9000 de sesizari la politie de lovire in familie‘. 9000. Din care peste 7500 femei.

Discutii intre colegi pe subiect. Indignare. ‘Cum ma, sa le ia trei zile pentru un ordin de restrictie… Asa ceva…‘ Altcineva isi aminteste cum isi machia prietena cea mai buna. In fiecare zi. Un cap in gura. Corectie. Fond de ten. Fard violet. Ceva glume. ‘Bataie e rupta din rai, mai fata mai! Nu ai aflat?‘, dupa care escaladeaza. ‘Ii dai cu dragoste.‘ Si mai buna. Rasete. ‘Sa-i dam cat mai avem timp, nu? Zic. Da’ asta nu suna rau…’ Titlu: ‘Romanii mai au vreme sa-si bata nevestele pana in toamna.’ Hohote. Da, mai asta-i. Hai, ca asta a fost buna.

Asta e momentul in care sigur cineva ar fi zis: nu, e inacceptabil. Hai, cat e gluma, cat e panarama, dar nu-i chiar asa… ‘O dam nasol.‘ Sau chiar mai complex de-atat, cineva sa se fi trezit sa spuna, chiar daca e clickbait totul zilele astea, cine-s cititorii nostri? Oamenii aia de-si bat nevestele? Daca da, cu atat mai bine, hai sa le zicem sa nu mai faca, nu sa le dam verde. Dar s-a ras. Si stii cum e, daca nu ai umor, mai bine mori. Sau taci din gura.

Articolul se publica. Vindem ziarul. Si informam poporul. In 18 August 2017, sa se noteze, le zicem romanilor cum ca e cu graba la omor. Apar comentariile de la nesaratii aia de pe Facebook care nu inteleg ca tre’ sa mai si facem haz de necaz.

Necazul e ca redactia dumneavoastra nu s-a trezit nici zile mai tarziu sa spuna ca titlul propus:

– ‘Romanii isi mai pot BATE NEVESTELE’ sugereaza ideea ca violenta domestica este tolerata pana la termenul limita ‘pana la toamna’ (ceea ce este fals, Romania avand deja o lege activa nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie);

– utilizarea de majuscule pentru ‘BATE NEVESTELE’? Ce dracu? Sa ne asiguram ca nu scapa nimanui ce-i de facut – nu exista niciun dubiu ca articolul indeamna la violenta, ceea ce este la polul opus a ceea ce isi propune stirea si o publicatie serioasa (banuiesc?);

– Utilizarea unui titlul cu sens exclamativ: nu numai ca dramatizeaza, dar sugereaza o situatie de panica, de grabire in a savarsi abuzuri fizice direct influentate de un potential termen limita (toamna);

– Chiar daca ar fi fost scris sub apanaj umoristic/pamflet/senzationalist e un subiect mult prea sensibil pentru a tolera o astfel de propunere de titlu;

– O curiozitate proprie: nu e suficient de scandalos ca ordinele de restrictie se elibereaza in 72 de ore? ‘Socant, mori cu zile?’

Draga redactie, mi-ar fi placut ca in scrisoarea pe care ne-ati fi scris-o noua, imediat ce v-ati fi dat seama de gafa, ati fi recunoscut cum ca v-ati tradat cititorii. Ati indemnat la violenta publicul larg si ati discriminat impotriva victimelor printr-o normalizare si intarire a culturii violentei domestice in familie. S-a intamplat ca ati facut caterinca, nu jurnalism.  Ceea ce sunt sigura nu va sta in caracter, nu? Bataia… bataia de joc, zic.

Cu sinceritate,

Oana, o fosta cititoare.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s