Imigrant. La egal cu ‘inca unul’?

Imigrantul bun, imigrantul rau‘ – e jocul asta de adulti in deplasare pe care de mai bine de vreo trei ani incoace, ma tot chinui sa-i dau de capat. E cu fente, cu penalty-uri, cu tot felul de cartonase, cu antrenamente si stat mult pe banca de rezerve, iar antrenamente, cu aplauze, cu rasu-plansu si mai ales, cu multa, dar multa disciplina. Aia in care te-aliniezi, cu tot poporul, la marginea terenului si te uiti dreapta-stanga, evaluand pe unde esti: mai la-nceput, mai la coada…? Mai la… coada cozii? Evaluarea incepe cam asa:

  • nationalitate. Mmm… Est-European. Si mai bine, romanca.
  • accent. Bai, nu prea bine. Ca te-ncurci mereu la ‘curtain’, la ‘cucumber’, adica acolo unde-s multi de ‘r’. Adica i-am pierdut in limba mea si-acum sunt peltica. Peltica de limba sunt si in engleza. Deci traiesc mai mereu in afara lui ‘R’, de la Romania.
  • studii. Am ceva. Dar nu din cale-afara.
  • clasa. Nu-s nici lower, nici middle, nicicum upper… sunt de la mama si de la tata. Esti doar ‘imigranta’, deci un soi de struto-camila care se-amesteca pe oriunde, dar nu apartine pe nicaieri si e de responsabilitatea stimabilei sa isi faca naturalizarea.
  • etnicitiate. ‘White. Other.’

Si uite-aici te loveste. ‘Other’. Iar in engleza, mai ales in Marea Britanie, o sa auzi tot mai des in ultima vreme de ‘other-ising‘ – adica procesul de izolare a comunitatilor care nu sunt ca majoritatea. Adica ‘white British’, aia nascuti si facuti in UK. Adica: tu da, tu ba, tu mmmmda, tu… poate nu… Si tot asa.

  • Lui ‘tu, da!‘ – i se mai zice si integrare. Adica te-au acceptat in tribul lor.
  • Uneori, ‘tu, da!‘ vine si pe fondul unui disperat strigat de ‘vreau si euuuu!‘, dar atunci e mai degraba, asa zisul proces de ‘asimilare’. Atunci cand ‘altul’ si ‘celalalt’ devin ‘acelasi‘. Prozaic.

Va asigur, ca in totul timpul asta, nu prea ai vreme de lamentari. Ori de patetisme: treaba aia cu ‘romanul e buricul pamantului, stramos al lui…’ sau ‘romanul hot si necioplit’. Pe scurt, din pozitia de privilegiat indigen te retrogradezi la statutul de ‘imigrant’. Asa ca iti tai motul de ‘copil ales’ al lui Decebal. Imigrant. ‘Foreigner’. Expat, daca esti norocos sa te gasesti intr-0 tara cu putini ‘others’. Migrant, daca cineva e foarte ales in exprimare. Sau in fine, ‘cetatean de mana a doua’ sau mai destept, ‘cetatean universal.’

home

Oricum ai da-o, e tot aia. Esti scos la careul asta de tot felul de nationalitati care s-au lepadat de cuvantul scris in limba lor nativa. Si e iad. Dar e iadul ala care te exorcizeaza de toate supra-proclamatiile de desteptaciune. Sau de toate privilegiile inchipuite.

Cum sa explic mai usor? Asadar… exemplu de schimb de putere: cred ca cel mai tare rad la gandul ala ca acasa, in Romania, mi se spunea ca ‘vorbesc frumos’ (orice ar mai insemna asta!), ca azi sa stiu ca sochez de cate ori vorbesc! Din cauza accentului. In Londra, mi se spune ca am un fel ‘jucaus’ de a ma exprima. Ei bine, nu chiar – improvizez. Cu ce am, cu cat am. Ceea ce suna inovativ. Dar e de fapt o nevoie. Numele. Cel mai banal in Romania. Incredibil de dubios in Londra.

Ori Doamne, cum scriam eu la fel de ‘frumos’ in romana, ca acum sa ma sperie de moarte ideea de a pune pe hartie un ‘script.’ Cred ca cel mai mare adevar l-a zis Cristina Hermeziu cand a incetatenit pentru non-residenti ideea de ‘a trai in afara limbii’. Da, traim in afara zonei de comfort cand fiecare gand, fiecare cuvant rostit, e trecut prin filtre de tot felul: suna prea direct, too rude, prea abrut? Incorect? Bai, a fost aia un ‘conditional’ gresit? Sa zic… nu, mai bine nu zic. Lejeritatea de a fi tu e de fapt, usurinta cuvintelor… De unde si greutatea de a-ti ramane fidela intr-o lume in care semnificatiile sunt straine de sinele tau.

Revenind la exercitiul de imaginatie cu acel careu. Aici esti goala-pusca, despuiata de tot ce stiai despre tine, si totusi… mergem cu totii demni, de parca am purta o haina Max Mara si trei diplome Oxford. Fake it, until you make it, ha? Si pui rand pe rand, o minte tot mai deschisa, niste haine care nu mai inseamna la fel de mult, scopuri tot mai inalte si sentimentul ala ca ‘orice e posibil/anything can happen.’ Plus, determinare. Si ardoare.

Iti dai seama, ca nu te mai ingroapa primul refuz. Nici al doilea. Da’ nici al treilea. Spre deosebire de nativii din jurul tau, tu ai acum taria aia de caracter sa infrunti lumea… goala. La primul esec nu te mai ascunzi, nu te mai faci una cu pamantul, ori cauti iesirea de urgenta. Ori fugi acasa la parinti.

Iar fiecare reusita  a ta inseamna uimire – pentru ca da, tu esti un ‘other’ asumat, dar cum se face ca ai iesit la joc? Nu mai esti pe banca de rezerva? Nu, nu, nu… avantajul de a fi printre ‘others’ e ca stii ca nimic nu vine de-a gata. Si da, nu e mit: muncesti de trei ori mai mult decat un nativ. Poate de patru ori. Cine mai tine cont? Nu te cheama nimeni pe teren, asa ca iti faci loc. Te antrenezi mereu. Si dimineata. Si seara. Si la pranz. Nu te superi ca nu primesti. Nici nu astepti. Nu te frustrezi ca e mai greu decat la altii, si ce? Sa vezi recompensa! Nu iti iese? Macar ai incercat. 1 data. De 2 ori. 3, 4… Pana iese.

Si cand iti iese stii ca dupa aia, urmatorului ii va fi si mai usor. Caci pana mai ieri parea ‘imposibilul’… Si ‘inca unul’ isi face loc. Si inca unul.

Inca unul ca tine. Adica dintre aia insetati, care stiu ca privilegiile vin din a sfida ceea ce ‘ti se da’, ceea ce ‘ti se cuvine’ si ceea ce ‘se asteapta’ de la tine. Ca imigrant. Si sincer, etichetele astea, poti sa faci ceva pe ele, doar daca esti loser te-mpiedici de ele. Pe teren, conteaza doar cum sutezi. Doar nu ai uitat, nu, ca tot noi, astia cu spirit de ‘imigranti’ traim in afara granitelor, a limbii, dar  mai ales, in afara limitelor?

Cu drag,

Oana (‘Wanna’)

PS. Nici nu mai stiu de unde mi-a venit a scrie. Poate doar de dorul de a fi nativa. Iar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s