Love, Fuga si uneori, Keep Calm.

Love, Fuga si uneori, Keep Calm.

Love. ‘Here’s your coffee, love!’ – asta a fost mesajul meu de bun venit la Londra. Stiam ca-i un fel de dragalasenie functionareasca: mi se intampla mereu la Finante sa fiu prea’iubita’ si prea’scumpa’ Sfanta Marocico. Si aceasta barista Ellen (pe care in Romania as fi numit-o Doamna Elena) trage cate doua tigari dimineata in fata Universitatii, mereu pe fuga. Isi vinde cafeaua din Uganda la 1,40 pentru studenti si in paharele de take away mai pune asa, din ochi, si un apelativ. ‘Love’. Iar eu, naiva, in fiecare dimineata platesc 1,40 pentru o cafea prea arsa pentru gustul meu doar pentru ca stiu ca voi avea o zi Beatles. All you need is love, de fapt.

Fuga. Londra e mereu la 200 de turatii pe minut. Minut, am spus?! Secunda. Nu-ti trebuie vreun cronometru. Trebuie doar sa fii la metrou. Si sa ti se para ca in marea, ba nu, oceanul de lume care coboara-tsunami scarile esti singura careia aparent, nu-i fuge pamantul de sub picioare. Trebuie sa fii la Starbucks si sa ti se para ca fractiunile de secunda in care iti cauti cuvintele si cei 50 de pence in monezi de 5 si 10 dureaza doua vesnicii. Trebuie sa ai o zi de 24 de ore si sa te-ntrebi daca nu cumva somnul asta e totusi pierdere de timp. Mai sunt atatea de facut pentru azi si e deja maine. Trebuie doar sa fii undeva in Trafalgar Square si sa incerci sa traversezi pe VERDE un bulevard. Ritmul sa fie alert, adica un fel de racewalking.

(Iar eu, kind regards colegului meu cameraman de doi metri, am dezvoltat aparent, zice el, pasul la galop al unui cal hutul pitic de Bucovina. Adica ‘picioare scurte si iuti’. Inca ma mai gandesc daca voi lasa ‘numele de indian’ sa-mi faca cinste. Multumesc, Adi!).

Dar sa revenim la ale noastre din Londra. E inca verde. Cand aproape treci de primele doua benzi de ‘look right’ simti ca iti vei da viata si ficatul si pulsul pe trecerea de pietoni. Two more to go. LOOK LEFT, ca e invers! Si cand te intorci e… ROSU. Pentru Londra, repede e prea lent. Iar rapid e prea putin. Alergare usoara e acceptabil. Fuga e recomandata. KEEP it calm, dar KEEP UP!

Keep calm! Dupa fuga, la Londra mereu e bine sa iti tragi sufletul. Il vei trage de-a dreptul de-o maneca, aproape de South Bank. Si vei vedea apusul. Are culori nemaivazute. Un ceai marocan, ceva japonez, o chitara electrica a unui hipster de vineri seara. Iti vei trage sufletul in locuri in care nu l-ai mai purtat. In Camden va casca ochii a uimire de-atata libertata. Da, poti sa ai pui albastru in par. Da, poti sa pui proteste in cupe de sutien. Da, ai voie sa bei orice aduce a alcool. ‘Ce-ai pus acolo, mate?!’. Pe suflet il mai tragi si sub umbrela, mai ales ca Londra se smiorcaie mai mereu si-l duci sub paravanul unui pub. Va bea un Guiness si daca iese soarele veti sta pe jos in iarba sau pur si simplu. Pe jos. Pe unde gasiti. Iti vei trage sufletul in Speaker’s Corner unde-asculti povesti cu frustrati, fericiti, nebuni, frumosi, aiuriti, extremisti si mai apoi, iti iei bicicleta cu trei viteze si cu 2 lire simti ca ‘pot!’. Daca te tin picioarele si sufletul. Tot pe acest mate al tau il duci la Tate, pe strada, sa-l vada pe Banksy si girafele din The City, sa manance o supa dezgustatoare de broccoli sau cele mai bune fajitas, sa asculte muzica din Kings Cross si sa vada parada de esarfe colorate de pe Oxford Street.

Da, iti tragi sufletul dupa tine, in fuga, iar la final, iti va spune tot el: Keep Calm and Carry On.
N.B. Acum doi ani si ceva mi-am zis ‘ce-ar fi daca…’. Se-ntampla. M-a tras sufletul dupa el.

Advertisements

5 thoughts on “Love, Fuga si uneori, Keep Calm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s